Een puppy is toch wel een van de meest geliefde dieren om in huis te nemen. Want zeg nu eerlijk, wie wordt er niet blij van zo’n vrolijke viervoeter? Van de eerste onhandige stappen tot een trouwe vriend, in dat proces is de opvoeding van de puppy onwijs belangrijk. Bij het opvoeden van een pup komt nog best veel kijken. Dit is dan ook een grote verantwoordelijkheid waar je genoeg tijd en moeite in moet steken. Een pup is nu eenmaal een levend wezen dat afhankelijk is van zijn baasje(s). Ga je de uitdaging aan en neem je een pup in huis? Dan leest je in dit blog enkele tips die van toepassing gaan komen bij de opvoeding.

Wat moet de pup leren?

Er zijn een aantal basisdingen die je de pup moet leren. Dit begint vaak bij het zindelijk maken en het laten wennen aan een bench. Pups moeten zeer regelmatig naar buiten, zeker iedere twee uur. Neem de pup mee naar buiten na het slapen, het eten en drinken of na het spelen. Let ook goed op gedrag, vaak snuffelen pups namelijk rond en draaien ze rondjes voordat ze iets gaan doen. De bench is een handig hulpmiddel bij het zindelijk maken, laat de pup er dan ook snel aan wennen. Geef kluifjes in de bench en leg de pup erin als hij wilt slapen. Gebruik het daarentegen niet om de pup urenlang in op te sluiten. Naar het zindelijk maken en wennen aan de bench moet de pup wennen aan aaien en aanraken, moet hij leren om alleen te blijven, om los en aan een riem te lopen, trap te lopen en leren omgaan met kinderen en andere huisdieren. Ga er niet vanuit dat de pup alles in een keer leert. Daarnaast is de ene pup de andere niet, stop dus met het vergelijken met andere pups. Dit doet je immers ook niet met je kind.

De juiste benodigdheden

Zorg uiteraard dat je goed voorbereid bent op de komst van de pup. Hij heeft een bench nodig als eigen plekje in huis, maar natuurlijk ook een voerbak en drinkbak, een halsband hond en lijn, een zacht mandje, speelgoed en snacks voor beloningen. Vergeet ook niet producten voor de bescherming en behandeling tegen vlooien en teken aan te schaffen. Je kunt er ook baat bij hebben om de pup aan een tuigje uit te laten. De tuigjes zijn speciaal ontworpen voor een betere controle over de hond en zijn een alternatief voor de traditionele halsband. Deze kunnen de nek van de pup namelijk (over)belasten. Tuigjes verdelen de druk juist over de gehele borstkas. Daarnaast kunt je leuke labels toevoegen om het tuigje te personaliseren.