Het kan een heikel punt zijn wanneer je ouder wordt; in je eigen huis blijven wonen terwijl je slaapkamer op de eerste verdieping is en de woonkamer op de begane grond. Veel ouderen of mensen die slecht ter been zijn, kiezen er dan ook voor om een traplift te laten installeren. Dit is een grote investering, maar zorgt er wel voor dat je lang en gelukkig in je eigen huis kunt blijven wonen. Gelukkig zijn er bovendien manieren om de kosten voor zo’n traplift omlaag te krijgen. In deze blog lees je tips voor de beste traplift prijzen.

De vorm van de traplift

De vorm van je trap is grotendeels bepalend voor de prijs van je traplift. Een rechte traplift is namelijk een stuk goedkoper dan een traplift met bochten, maar deze kun je nu eenmaal niet op een wenteltrap plaatsen. Wel kan de plaatsing van de traplift verschil maken in de prijs. Zo is het bijvoorbeeld goedkoper om deze aan de buitenzijde van de trap te plaatsen, waar de treden breder zijn. Je kunt ook beknibbelen op het begin en het einde van de traplift. Als je de rail bijvoorbeeld vlak voor de trap laat stoppen, kan dit een stuk goedkoper uitpakken dan wanneer de stoel in een bocht van 180 graden geparkeerd wordt.

Ga voor een tweedehands traplift

Het is niet nodig om een volledig nieuwe traplift aan te schaffen. Een tweedehands traplift werkt vaak nog net zo goed, en dat voor een veel fijner prijsje. Zorg ervoor dat je de traplift koopt bij en laat installeren door een erkend bedrijf. Zij controleren alles, van de stoel tot het mechanisme, om er zeker van te zijn dat er niets aan je traplift mankeert. Bij sommige bedrijven is het ook mogelijk om de rail van een traplift tweedehands te krijgen. Dit maakt een nog groter verschil in de prijs; met een tweedehands rail bespaar je op een rechte traplift zo’n 2000 euro en op een traplift met bochten zelfs tot wel 3800 euro.

Subsidie huislift

Om nog meer te kunnen besparen op je nieuwe traplift, is het belangrijk om wat onderzoek te doen. Het is namelijk mogelijk om een subsidie huislift te ontvangen van de overheid. Als je ouder bent dan 65, kun je de helft van de kostprijs voor je traplift terugkrijgen, tot maximaal 1250 euro. Wel gelden er een aantal extra eisen, zoals inkomenseisen en de gehele kosten van de traplift. Je kunt tot één jaar na het installeren van de traplift, een aanvraag indienen bij Wonen-Vlaanderen in je provincie. Binnen drie maanden krijg je dan uitsluitsel over je subsidie.